Actual

Ученици Прве крагујевачке гимназије међу победницима СТЕМ изазова

Učenici Prve kragujevačke gimnazije, članovi tima „EkoBajts“, jedni su od pobednika ovogodišnjeg STEM izazova za srednjoškolce.

Njihova ideja – izgradnja bioreaktora na Đačkom trgu u cilju unapređenja kvaliteta vazduha u gradu i smanjenja zagađenosti, osenjena je kao jedna od pet najboljih u konkurenciji deset timova koji su se nadmetali u finalu ovog takmičenja.  

Prepoznajući zagađenost vazduha kao jedan od većih ekoloških problema u urbanim sredinama, uzrokovan sečom drveća radi izgradnje poslovnih i stambenih objekata, članovi tima „Eko Bajts“ osmislili su inovativno rešenje.

Reč je o bioraektoru koji uz pomoć algi neutrališe štetni ugljen-dioksid i aktivno generiše kiseonik, a poseduje i solarni panel koji napaja pumpu i lampu neophodnu za njegov rad.      

Izrada bioreaktora trebalo bi da bude završena za petnaestak dana, nakon čega će biti postavljen na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Ovo rešenje je, kažu njegovi tvorci, u praksi samoodrživo.

Za učešće na takmičenju, koje je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, prijavilo se 35 školskih timova iz cele Srbije, a među pet najboljih se plasirala i ekipa Prve tehničke škole iz Kragujevca.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button