Actual

EKOLOŠKI PROGRAM KRAGUJEVCA ZA NAREDNU DECENIJU

EKOLOŠKI PROGRAM KRAGUJEVCA ZA NAREDNU DECENIJU

-Odluka Skupštine Grada Kragujevca  o pokretanju akcije „Vrati dah prirodi, posadi drvo“, kojom se obavezuju investitori stambeno-poslovnih objekata da na svakih hiljadu kvadratnih metara posade jedno drvo, a ukoliko je objekat veći, to učine na svakih 500 kvadratnih metara ,stupiće na snagu od septembra 2022.godine.

Odmah narednog meseca počinje i sprovođenje odluke koja se odnosi na zamenu filtera na bazi aktivnog uglja za sve pekare, mesare i trgovine brze hrane, donetu s namerom da se spreči zagađenje vazduha iz ovih izvora i širenje neprjatnih mirisa u gradu.Pored toga, ove godine,u okviru projekta „Zajedničkim snagama protiv divljih deponija“ u Kragujevcu je uklonjeno 14 takvih  neuređenih deponija. – rekao je Stefan Nikezić,član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine na konferenciji za novinare .

Tom prilikom za septembar je najavljeno i pokretanje postupka izrade Programa zaštite životne sredine na teritoriji Grada Kragujevca za period od 2023-2033.godine. Prethodiće procena stanja životne sredine kako bi se identifikovali najveći problemi i pripremljen Akcioni plan za njihovo rešavanje.

„Cilj ovih aktivnosti je poboljšanje stanja životne sredine u Kragujevcu „-naglasio je Dragan Marinković, šef gradske  Službe za zaštitu životne sredine i dodao da je u Kragujevcu u toku i implementacija dva eko projekta – Prikupljanje staklene ambalaže u saradnji sa NALED-om ,GIZ-om i Udruženjem SEKOPAK, kao i Reciklaža baterija i sijalica.

Istovremeno, predstavljeni su i neki od projekata ekoloških udruženja koje Grad u 2022.godini sufinasira na Javnom konkursu iz ove oblasti- još jedan sajt koji će obrađivati ekološke teme od interesa za Grad i pratiti rad građanskog društva https://ekologijakragujevac.rs/ Udruženja „Prvi prvi na skali „ i „Ekološka slika jezera u Šumaricama „ i „Odgovor lokalnih zajednica na kreiranje planskih dokumenata o značaju očuvanja akumulacije Gruža“ Udruženja „ Ekomar“ iz Kragujevca.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button