Actual

U Srbiji je u toku kampanja od nacionalnog značaja “Ne pali strnjiku”. Sprovodi se sa ciljem da se zaustavi štetna praksa paljenja žetvenih ostataka, i time spreče požari koji zagađuju vazduh, uništavaju okolinu i imovinu.

Samo u prošloj godini, zabeleženo je oko 15.000 požara na otvorenom, što je ne samo štetno nego i protivzakonito. Iako postoji kaznena politika, nadam se da će kampanja koju sprovodi Ministarstvo koje vodim, doprineti da se svest svakog pojedinca podigne na viši nivo i da se već u ovoj sezoni smanji broj požara i kazni. Pozivam poljoprivrednike i sve građane Srbije da učine korak napred i da ne pale žetvene ostatke, jer je ovo zajednička borba za sve nas i buduće generacije”- poručila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

„Ovogodišnja kampanja „Ne pali strnjiku“ deo je aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine, koje sprovodimo u okviru inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji“. Zajedno sa nacionalnim i lokalnim institucijama radimo na tome da zaštitimo zdravlje i bezbednost ljudi, očuvamo biodiverzitet i smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte“.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da je srećna što može da se pridruži pokretanju kampanje koja podiže svest o opasnostima koje nosi spaljivanje strnjike – „Ne pali strnjiku!“.

Zakonodavstvo EU snažno obeshrabruje spaljivanje strnjike, jer je naučno dokazano da je to više štetno nego korisno, da nosi brojne rizike kao što su požari, zagađenje vazduha i degradacija zemljišta. Poljoprivredna produktivnost zavisi od zdravih ekosistema koji su u srži Evropskog zelenog dogovora – obećanje EU da će postati klimatski neutralna do 2050. godine, između ostalog smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i obnavljanjem biodiverziteta“, navela je Halačeva.

 Podeli

Facebook Twitter LinkedIn Deli pre maila Print

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button