Articles

Prioritet u Kragujevcu: tretman otpadnih voda

“Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad” tema je trodnevne konferencije koja je u Kragujevcu okupila predstavnike naučne zajednice, stručne javnosti, kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom opreme u ovoj oblasti.

Jedan od prioriteta  u narednom periodu u gradu Kragujevcu  biti upravo tretman otpadnih voda– najavio je Stefan Nikezić,član Gradskog veća Kragujevca, otvarajući konferenciju u Hotelu “Šumarice”. –Pokušaćemo da rešimo problem otpadnih voda jezera Šumarice. Otpočeli smo izradu Studije održivosti za Šumaričko jezero tako da ćemo se i u narednom periodu baviti ovom temom ali isto tako i temama koje se tiču otpada. Mi smo u proteklom periodu od 14 registrovanih divljih deponija koje smo imali na teritoriji našeg grada taj broj sveli na 9, što znači da smo uradili dobar posao. Komunalni inspektori su stalno na terenu jer smo povećali nadzor nad divljim deponijama – kazao je Nikezić.

Tretman otpadnih voda u gradu Kragujevcu je već više decenija na najvišem nivou u odnosu na ostale gradove u Republici Srbiji, pa i šire. Napomenuo bih da je Kragujevac dobio prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda još 1990. godine i od tada ono neprekidno radi i obavlja svoju funkciju. Sve vode koje se sakupe putem fekalnih kolektora stižu na postrojenje u Cvetojevcu, tu se prečišćavaju, prerađuju i tako prerađena voda se vraća u reku Lepenicu. Samo postrojenje je, po svim evropskim i svetskim iskustvima, pri kraju svog eksploatacionog veka i vreme je da se ono ili revitalizuje ili da se izgradi novo postrojenje na matičnoj lokacije. Studije su pokazale da je bolje i isplativije izgraditi novo postrojenje koje će dati bolje  efekte kako u pogledu kvaliteta prečišćavanja otpadnih voda, tako i u ekonomskim parametrima-istakao je Nebojša Jakovljević, direktor JKP Vodovod i kanalizacija.

Jedna od učesnica konferencije, Milena Bečelić Tomin, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu istakla je da je veoma važno voditi računa o svim aspektima zaštite životne sredine i primenjivati sve moguće mere  kada su u pitanju otpadne vode, sakupljanje i adekvatno odlaganje komunalnog, čvrstog ali i opasnog otpada, što su upravo i ključne tematske oblasti ove konferencije. Brinući o svim tim aspektima koji su uvek povezani, štitimo našu životnu sredinu.

Organizatori konferencije su Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, Gradom Kragujevcom i JKP Vodovod i kanalizacija.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button