Articles

UGROŽENI MEŠTANI DESIMIROVCA:

„Simens” zagađuje polja

Fabrika „Simens” u Sobovici, na skretanju za Raču, deo velike nemačke industrijske kompanije, dugo je bila primer uspešne saradnje srpske i nemačke privrede, ali sada se pojavila informacija da nije baš sve u superlativima i da ova fabrika ne poštuje standarde kada je reč o tretmanu otpadnih voda. 

Fekalne otpadne vode ne odvode se u kanalizaciju koja, po svemu sudeći nije ni izgrađena do ovog postrojenja, već se izlivaju u livade i polja u ataru sela Desimirovac, gde zagađuju prirodu i plave delove poseda meštana, zbog kojih ne mogu da ih obrađuju. 

Vladimir Đekić, bivši vozač u „Vodovodu” i „Hitnoj pomoći”, sada penzioner koji obrađuje nasleđeno imanje, ima dva i po hektara šume i livada na potezu koji je ugrožen kanalizacijom iz „Simensa”. Jednu trećinu livade koju su otpadne vode pretvorile u močvarno i podvodno tlo ne može da koristi, a u šumi kroz koju voda dolazi počela su da se suše pojedina stabla. 

                                                    Žalio se svuda

Đekić ima veliko poljoprivredno domaćinstvo, a od stoke gaji ovce koje hrani travom sa ove livade, ali ne može da ih pusti na pašu i plaši se da nije u pitanju samo fekalna kanalizacija, već i ona tehnološka, iz proizvodnje. Malo niže od ove livade kanalizacija se uliva u mali potok, koji teče preko poseda drugih meštana, a povremeno izlazi iz korita i širi se po livadama. Tako ovaj zagađeni potok teče sve do Cvetojevca i uliva se u Lepenicu.

Đekić nije sedeo skrštenih ruku, već je otišao u „Simens”, koji je pre četiri godine preduzetnik Bratislav Milanović prodao nemačkoj kompaniji i gde se proizvode karoserije za vozove. Tamo je bio primljen kod jedne referentkinje i mlade žene koja se predstavila kao ekolog, ali čija imena nije zapamtio. 

Ove dve službenice za koje je shvatio da se bave pitanjima zaštite životne sredine obećale su Đekiću da će ovaj problem biti rešen. Posle ga više nisu zvale ni obaveštavale gde je zapelo. Pozvali smo fiksni broj „Simensa” u Sobovici, da bismo se raspitali ko je odgovoran za ovaj ekološki problem, ali se niko nije javljao.

“Pitao sam i gradonačelnika Nikolu Dašića, pre dve godine kada je bila kampanja za lokalne izbore i on dolazio u naše selo, da li je upoznat sa ovim i on je obećao da će da se reši. Ali, kao što može da se vidi, nije ništa urađeno. Potom sam pitao zamenika gradonačelnika Ivicu Momčilovića kada je bio nedavno kod nas, opet u kampanji za republičke izbore. On mi je rekao da će problem biti rešen, ali da moram prvo da krenem od Ekološke inspekcije, a potom da idem kod njega da on preduzme dalje korake. Tako ću i da uradim”, kaže Đekić. 

Da li je izgradnja kanalizacije od „Simensa” do prvog velikog kolektora koji treba da odvede otpadne vode do prečistača u Cvetojevcu, možda planirana u sklopu velike akcije „Čista Srbija”, u okviru koje je najavljena izgradnja stotine kilometara nove kanalizacije u Kragujevcu? Đekić kaže da nije jer mu je zamenik gradonačelnika Momčilović odgovorio da se akcija odnosi na druge delove grada. 

                                               Velika ulaganja 

Radoslav Đekić, Vladimirov brat od strica, kaže da u dve livade kroz koje teče kanalizacija iz „Simensa” ne može da koristi 40 do 50 ari, a da su u sličnom položaju njegova sestra i bratanci nizvodno od njegovog imanja, kroz koja teče potok koji nosi otpadne vode. 

Svi su ugroženi i spremni da se bore da zaštite imovinu, ali su za sada preneli na Vladimira Đekića da govori i u njihovo ime pred nadležnim institucijama.

“Šta tu ima da se raspreda. Neka izgrade kanalizaciju po propisu i kako zakoni nalažu. Ove vode su se slivale u naša imanja još dok je Bratislav Milanović bio vlasnik ove fabrike u Sobovici, a povećalo se kada je sagradio drugu halu. Potom je to prodao Nemcima, a sve se nastavilo kako je bilo”, kaže Radoslav. 

Kada je Bratislav Milanović pre četiri godine prodao fabriku Nemcima, bio je to uvod u njegov veliki projekat, izgradnju Industrijskog parka „Majnd” na potezu Lužnice Cerovac, koji je sada, iako još u izgradnji, najveći industrijsko park ove vrste u ovom delu Evrope. 

Država je pre početka izgradnje ovog parka, i to lično Aleksandar Vučić, obećala da će pomoći dovođenje kompletne infrastrukture za taj park i da je do sada uloženo 10 miliona evra. Da li je u okviru tih ulaganja predviđeno i rešavanje otpadnih voda u fabrici „Simens” u Sobovici, još se na zna, ali da je potrebno nema sumnje.  

Vladimir Đekić kaže da je posle svih obećanja spreman da se vrati na početak, jer je verovao na reč, ali se to nije sprovelo u delo. Početak bi bio da krene od prijave inspekciji i da sačeka izveštaj šta su oni preduzeli, pa potom da nastavi sa prijavama drugim nadležnima ako bide potrebe. U tome će sigurno imati podršku ostalih ugroženih vlasnika imanja. 

Izvor: “Kragujevačke novine”                   

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button