News

ČIŠĆENJE JEZERA BUBANJ

Prezentacijom projekta ”Čišćenje jezera Bubanj” u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, predstavnika Ambasade Republike Mađarske, Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i MIND Grupe, najavljen je početak realizacije tog projekta koji je deo bilateralnog sporazuma Srbije i Mađarske ,a predstavio ga je Kozar Szabolcz iz mađarske kompanije Naturaqua, potpisnice ugovora za izradu investicione tehničke dokumentacije projekta.

Radi se o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji.

Projektom je predviđeno čišćenje i rekonstrukcija jezera Bubanj i Međuvršje. Jezero Bubanj nalazi se u samom centru Kragujevca na površini od oko 3,5 hektara.

“Naša misija je da očistimo jezero Bubanj. Očekujem da radovi krenu u narednih šest do osam meseci, a do tada nas čeka puno posla, pre svega kada je reč o uzimanju analize vode i izrade Studije opravdanosti-rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Nikola Dašić je kazao da je period epidemije odložio realizaciju ovog projekta, ali zahvaljujući istrajnosti i razumevanju resornog Ministarstva i Privredne komore Mađarske otpočelo je rešavanje čitavog problema, a konačan cilj je čisto jezero.

Mađarska firma “Naturaaqua” zajedno sa srpskim ekspertima otpočela je pripremu za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kod Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

“Mađarska kompanija “Naturaqua” ima više od dvadeset i pet godina iskustva u restauraciji, rehabilitaciji i sanaciji sličnih lokaliteta. Projekat se bazira na obnovi i rehabilitaciji ekosistema jezera i čišćenja okoline i projektovanje parkovskog dela. Želimo da uključimo i lokalne eksperte i kompanije za saradnju i razmenu iskustava i znanja kako bismo uspešno realizovali ovaj projekat u Kragujevcu.”, rekao je Kozar Szabolc, predstavnik mađarske kompanije.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button