Promo

Da li ste nekada čuli za eko-pepeljare za plažu?

Piše: Marija Veljić

Cigarete, kao što znate, predstavljaju veliki problem na plažama, kako ekološki, tako i estetski. Nažalost, većina upotrebljenih cigareta završava u pesku ili moru. Opušci se u moru se razgrađuju pet godina, dok na kopnu razgradnja traje više od 15 godina. Stručnjaci tvrde da se svake godine baci preko 500 miliona cigareta u crnogorskom i hrvatskom delu Jadranskog mora, što su veoma alarmantni podaci.

 Mala deca koja se igraju u pesku, ribe, ptice i drugi organizmi koji žive na plažama direktno su pogođeni zagađenjem plaže, upravo zbog ovog problema. Svi ćemo se složiti da ne postoji ništa ružnije od toga da ugazite u opušak na plaži, niti da vidite dete kako praveći kule od peska na plaži naiđe na bezbroj tuđih opušaka.

Naravno da bi idealno rešenje bilo trajno ukinuti pušenje na plažama, ali da li bi to bilo baš fer?

Svi ljudi dolaze na plažu iz istog razloga – da se odmore i uživaju u moru i suncu, a kako je pušačima i sama cigareta deo tog ugođaja, ne možemo im to uskratiti. Umesto toga, treba im ukazati na štetnost ostavljanja opušaka za sobom, bilo gde, a ne samo na plaži i treba im pružiti neko jednostavno rešenje. 

Šta je zapravo eko-pepeljara?

Radi se o jednokratnim pepeljarama (iako mogu da se koristi i više puta u toku jednog ili više dana) koje su izrađene od papira i dolaze sa uputstvima za jednostavno sastavljanje. Koriste se tako da se pesak stavlja direktno u pepeljaru, a zatim se pepeljara ubaci u zemlju tako da stoji čvrsto. Nakon upotrebe, eko-pepeljara se izvlači iz peska, pesak prolazi kroz rupu na dnu pepeljare, a opušci ostaju u fišeku od pepeljare. Nakon odlaska sa plaže, predviđeno je da se pepeljara baci u najbližu kantu za smeće. Ekonomično, jednostavno i ekološki prihvatljivo rešenje!

Eko-pepeljara za održivi turizam

Naša primarna ideja je bila da podstaknemo pušače da koriste pepeljare na plaži i time doprinesu zaštiti obale i životne sredine uopšte, ali eko-pepeljara je takođe odlična reklama za vaš grad, organizaciju ili kompaniju. Ukoliko svojim klijentima besplatno ponudite eko-pepeljare, pokazaćete im da ste ekološki odgovorni i da,osim što brinete o njihovom ugođaju, brinete i o ambijentu, pa će vam sigurno u tome i pomoći.

Eko-pepeljara ima oblik standardne razglednice, tako da se lako može postaviti u standardne držače razglednica i izgleda odlično kao deo paketa za posetioce plažnih barova, festivala, hotela i sl. Idealan način da se reklamirate i da pokažete svoju brigu za zaštitu životne sredine.

Sve turističke destinacije u današnje vreme imaju iste probleme među kojima prednjači problem otpadaka i nesavesnih turista. Naš zajednički zadatak je da ih dobrim primerima i pametnim rešenjima usmeravamo u dobrom pravcu, ka održivom turizmu i što većoj odgovornosti prema životnoj sredini.

Neskromno verujemo da je upravo eko-pepeljara jedno od tih pametnih rešenja.

prodaja@ekopepeljara.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button