News

KRAGUJEVAC U BORBI ZA ČIST VAZDUH

Radove na modernizaciji sistema daljinskog grejanja i izgradnji kotlarnice na gas u „Energetici“d.o.o Kragujevac obišla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.U pratnji premijerke bili su i Mateo Kolandjeli,direktor EBRD za Zapadni Balkan,Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine u Vladi RS i Nikola Dašić,gradonačelnik Kragujevca.

-Kao grad sa velikim aerozagadjenjem,jednim od najvećih u Srbiji zbog zatarelog načina  daljinskog grejanja na ugalj, Kragujevac je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije za rešavanje ovog problema medju lokalnim samoupravama. Zato je toliko važno da smo ovde da obeležimo početak radova na zameni kotlova  koja će omogućiti i zamenu energenata,tako da će Kragujevac krajem ove grejne sezone prestati da se greje na ugalj i počeće da koristi gas,kao ekološki mnogo prihvatljiviji energent-kazala je premijerka prilikom obilaska „Energetike“.

Ovj projekat,koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj,vredan je oko 18 miliona evra,od čega će 15 milona biti uloženo u toplanu,a 3 miliona u čišćenje pepelišta i revitalizaciju zemljišta na kome se nalazi. Kao naredni korak ministarka je najavila pomoć gradjanima u vidu subvencija za prelazak na ekološki prihvatljivije energente. Ovaj program počeće naredne godine u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button