News

Svetski dan šuma obeležen u Kragujevcu

Sadnjom duda, ukrasne vrbe i kedra u novoizgrađenom parku u Ul.Save Kovačevića u Kragujevcu obeležen je 21. mart, Svetski dan šuma.Sadnice su nabavljene na inicijativu  Ekološke radne grupe u Skupštini Grada Kragujevca. Sadnju su obavili Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i primarijus dr. Slavica Lončar,zamenica direktora Doma zdravlja Kragujevac.

 Oni su ovim gestom poslali poruku Kragujevčanima da bi svaki građanin terbalo da zasadi bar jedno drvo u borbi protiv  zagađenja vazduha koje izaziva globalnu promenu klime.Sadnica ima,a svaki pojedinac može se obratiti dopisom gradskim institucijama da izrazi želju i ukaže na potrebu za sadnjom  kako bi se svaki deo grada ozeleneo ili pošumio.

 Sadnjom drveća  stremi  se  i podizanju ekološke svesti Kragujevčana u vremenu  kada se zbog  klimatskih promena stabla suše  u celom gradu. Primetno je znatno sušenje četinara ,dok smokve kao tropske biljke sve češće uspevaju ,što je značajan bioindiktor. Velika stabla lišćara i bogate krošnje  glavni su apsorberi ugljen dioksida i zato lokalna samuprava  smatra da svi treba primerom da apelujemo na oporavljanje zelenih pluća u gradskom ekosistemu.

Ovaj park predstavlja malu oazu u centru Kragujevca  uređenu i kreiranu po ideji građanskog aktiviste Dejana Nestorovića u saradnji sa JKP Šumadija.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button