News

ZA ČISTIJI KRAGUJEVAC

Grad Kragujevac jedan je od 30 lokalnih samouprava sa kojima je Ministarstvo za zaštitu životne sredine potpisalo ugovore o sufinansiranju projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini. 

U ime grada Kragujevca, ugovor je u ministarstvu potpisao Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine

Nastavićemo uklanjanje divljih deponija na teritoriji grada Kragujevca i podizanje svesti kod sugrađana o štetnosti odlaganja komunalnog i ostalog otpada na mesta koja nisu predviđena u tu svrhu. Nedozvoljeno odlaganje otpada najčešće je pokraj saobraćajnica, u šumama i koritima reka i potoka. Iako Grad svakodnevno radi na uklanjanju divljih deponija, apelujemo na građane da ne zagađuju životnu sredinu već da je čuvaju kako bismo imali šta da ostavimo budućim pokolenjima-poručio je Nikezić.

Pilot projekat uklanjanja divlje deponije, a potom i pošumljavanja kako bi sprečili ponovno stvaranje otpada, pokrenut je za lokaciju Metino brdo. Grad Kragujevac je aplicirao kod Ministarstva zaštite životne sredine projektom “Za čistiji Kragujevac” kojim je predviđeno čišćenje 12 najvećih divljih deponija na teritoriji Grada i za ovu namenu je, kazao je Nikezić opredeljeno 1.216.000 dinara.

Inače, u protekle dve godine uklonjeno je 730 divljih deponija ne teritoriji Srbije, a zahvaljujući ugovorima koji su potpisani sa 30 jedinica lokalnih samouprava biće uklonjeno još 170 ovakvih lokacija.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button